NUSRET CANPOLAT
İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürü
İMAR VE KENTSEL İYİLEŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ
5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 6. Maddesi (b) bendi ile İl Özel İdaresine 5286 sayılı kanun ile değişik 3202 sayılı Köye Yönelik Hizmetler Hakkında Kanunun EK-2 maddesine belirtilen görevler ve fiilen yapılan iş ve işlemleri aşağıda belirtilmiştir.
1-3194 sayılı İmar Kanunu’nun 44 (i) maddesi ve plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 43. Maddesi gereğince “ Köy Yerleşik Alan Tespiti”ni hazırlayarak İl Encümeninin onayına sunmak
2-5302 sayılı Kanun Uyarınca; Belediye sınırları ve mücavir alan dışındaki İmar Uygulamaları görevini yerine getirmek.
3-442 Sayılı Köy Kanunu ve Köy Yerleşme Alan Uygulama Yönetmeliği uyarınca; Belediye ve mücavir alan sınırları dışındaki alanlardaki Köy Yerleşim Planları yapmak, yaptırmak, incelemek ve onaylatmak.
4-3194 sayılı İmar Kanunu uyarınca; Belediye hududu ve mücavir alanı dışında yapılacak yapılar nedeniyle İnşaat İzni, Yapı Kullanım İzni ile yine aynı kanun uyarınca kaçak yapı yapanlarla ilgili işlemleri yürütmek ve kaçak yapılaşmanın önlenmesi hususunda gerekli denetimleri yapmak.
5-Yapı Ruhsatı ve Yapı Kullanma İzin Belgesi düzenlenmesi süreci öncesine ruhsat ve eklerinde gerekli incelemeler yapılarak, projeleri ( mimari, statik, tesisat, elektrik) onaylamak.
6-Ruhsat ve eklerine aykırı veya kaçak yapılan inşaatların tespitini yapmak.
7-İmar kanunun 59. Maddesi gereği inşaat ve eklerine aykırı veya kaçak yapılan inşaatlara, İmar Kanununun 32. Ve 42. Maddeleri gereği idari ceza düzenlemek.
8-İdari cezaları sonuçlanan ruhsatsız kaçak inşaatları ruhsata bağlamak.
9-Ruhsata bağlanan inşaatların, ruhsat ve eklerine ve projelerine uygun olup olmadığını denetlemek.
10-Koruma Bölge Kurulunca değerlendirilip tescil edilen korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı, belirlenen korunma alanları ve sitler, İl Merkez İlçesi sınırları içerisinde ise Valiliğe tebliğ tarihinden itibaren en geç üç gün içinde tescil kararının ilan tahtalarına asılması, köy muhtarlığına bildirilmesi ve internet sitesinden yayınlanması suretiyle ilan edilmesi.
11-Tescil edilen ilana ait tutanakların, ilgili Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne iletmek üzere Bakanlığın o ildeki temsilcisine teslim edilmesi.
12-Mevzuat ve amirlerin verdiği benzer nitelikteki diğer görevleri yapmak.
13-Kanunlarla verilen görev ve hizmetleri yerine getirebilmek için her türlü faaliyette bulunmak, gerçek ve tüzel kişilerin faaliyetleri için kanunlarla belirtilen izin ve ruhsatları vermek ve denetlemek.
14-Kanunların İl Özel İdaresine verdiği yetki çerçevesinde yönetmelik çıkarma, emir verme, yasak koyma ve uygulamak, kanunlarda belirtilen cezaları vermek.
15-Belediye ve mücavir alan sınırları dışındaki Sıhhi, Gayrisıhhi Müessesler ve Umuma Açık İstirahat ve eğlence yerlerine ruhsat vermek ve denetlemek.
16-İlgili kurum ve kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri ile gerekli koordinasyonun sağlanarak çevre ve toplum sağlığının korunması hususunda gerekli işbirliğini yapmak ve çalışmaları yürütmek.
17-İlgili kurum ve kuruluşların uhdesinde olan benzer konulardaki komisyonlardaki görev almak ve görüş bildirmek.
18-Konu ile ilgili olarak her türlü şikâyetleri değerlendirmek.
19-Birim 3213 sayılı Maden Kanununun 1(a) Grubu Madenleri ile ilgili yapılacak işlemlere ait usul ve esasları yapmak, takip etmek ve uygulama aşamalarını gerçekleştirmek amacı doğrultusunda çalışmaktır.
20-1(a) Grubu Madenlerine Yönelik; müracaat aşaması kurumlar arası yazışma ve ruhsatlandırmaya kadar geçen sürede İl Özel İdaresi Maden Ocakları Biriminin görevi olup, resmi veya özel kişilerin müracaatları konular çerçevesinde değerlendirilip sonuçlandırılır.
21-Ruhsatlandırılmış alanların kontrolü, uygunsuz çalışmaların önlenmesi, ruhsat sınırlarının korunması ruhsatsız alanlarda çalışma yapılmaması, sevk fişi olmadan 1 (a) Grubu Maden taşınması ve diğer Grup Madenlerde ruhsat sınırları, ruhsata bağlı olarak çalıma yapılıp, yapılmadığı, sevk fişi kullanıp kullanılmadığı, Devlet payının ödenmesi, Harç ve İhale bedellerinin İl Özel İdaresine ödenmesi konuları takip edilip sonuçlandırılır.
23-Birim 3213 sayılı Maden Kanununun 1(a) Grubu Madenleri ile ilgili yapılacak işlemlere ait usul ve esasları yapmak, takip etmek ve uygulama aşamalarını gerçekleştirmek amacı doğrultusunda çalışmaktır.
24-1(a) Grubu Madenlerine Yönelik; müracaat aşaması kurumlar arası yazışma ve ruhsatlandırmaya kadar geçen sürede İl Özel İdaresi Maden Ocakları Biriminin görevi olup, resmi veya özel kişilerin müracaatları konular çerçevesinde değerlendirilip sonuçlandırılır.
25-Ruhsatlandırılmış alanların kontrolü, uygunsuz çalışmaların önlenmesi, ruhsat sınırlarının korunması ruhsatsız alanlarda çalışma yapılmaması, sevk fişi olmadan 1 (a) Grubu Maden taşınması ve diğer Grup Madenlerde ruhsat sınırları, ruhsata bağlı olarak çalıma yapılıp, yapılmadığı, sevk fişi kullanıp kullanılmadığı, Devlet payının ödenmesi, Harç ve İhale bedellerinin İl Özel İdaresine ödenmesi konuları takip edilip sonuçlandırılır.
26-Kaynak Sular için 167 sayılı Yer Altı Suları Kanununa göre işler yürütmek